Składniki:
- 1 kg truskawek lub moreli
- 1 organiczna cytryna lub limonka
- 500 g cukru żelującego 2:1
- Ewentualnie przyprawy/zioła lub spirytus
Procedura:
Umyj i pokrój truskawki/morele na kawałki. Umyj cytrynę lub limonkę pod gorącą wodą, aby usunąć wszelkie pozostałości. Wytrzyj do sucha i zetrzyj cienko skórkę. Następnie wyciśnij cytrynę/limonkę. 
Umieść truskawki lub morele, cukier konserwujący, sok z cytryny lub limonki i skórkę w rondlu i pozostaw do zaparzenia na około ¾ godziny. 
Następnie doprowadzić wszystko do wrzenia i zebrać powstałą pianę. Pozostaw dżem na wolnym ogniu przez około 3-5 minut. Przeprowadzić test żelowania. 
Wskazówka: Dżem można uszlachetnić spirytusem. Co powiesz na przykład na odrobinę amaretto w dżemie? Dżem smakuje równie dobrze, jeśli doprawisz go ziołami lub przyprawami. Chili, bazylia lub mięta są idealne i nadają dżemowi truskawkowemu tego czegoś. 
Sezon na truskawki dobiegł końca? Użyj czerwonych porzeczek jako alternatywy dla truskawek.