Aby przygotować cebulki, należy umieścić je w wodzie na 24 godziny, aby mogły nasiąknąć wodą. Gotowa żarówka woskowa nie będzie w przyszłości potrzebować więcej wody i dlatego nie trzeba jej już podlewać.
Do topienia wosku użyliśmy
aluminiowego ty gla o podwójnych ściankach. Jest on wypełniony wodą przez otwór wlewowy z boku i szczelnie zamknięty korkiem. Wlej żądany
wosk do tygielka i podgrzej go na płycie grzewczej. Wosk w tygielku jest natychmiast podgrzewany i topiony przez wodę podgrzewaną po bokach i pod podstawą. Zapobiega to spaleniu lub przegrzaniu wosku. Gdy granulki wosku się roztopią, pozostaw je do lekkiego ostygnięcia. Nie używaj wosku, jeśli jest zbyt gorący, w przeciwnym razie zniszczy komórki rośliny.
Jeśli nie masz dostępnego tygla, możesz również wlać wosk do starego małego garnka, który nie jest już używany do gotowania i umieścić go w większym garnku wypełnionym wodą na płycie grzewczej.
Teraz wyjmij cebulę z wody i osusz ją. Przytnij wszelkie korzenie
nożyczkami. Teraz zanurz cebulkę na chwilę w roztopionym wosku. Powtarzaj czynność, aż utworzy się nieprzezroczysta warstwa wosku. Pozostaw wosk do wyschnięcia.