Przepis na ok. 1 litr ketchupu DIY
Potrzebne będą: 
- 3 łyżki oleju spożywczego
- 3 małe cebule, ok. 100 g obranej cebuli
- 1 kg pomidorów
- 1 małe awokado
- 140 g 2-krotnego koncentratu pomidorowego
Przyprawy:- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki octu
- 1 łyżeczka sosu Worchester
Cebulęobrać i pokroić w drobną kostkę. Wrzuć 
pomidory do wrzącej wody, wyjmij je ponownie i pozostaw do ostygnięcia w zimnej wodzie. Ułatwi to obranie pomidorów ze skórki za pomocą noża. Pokrój je również w drobną kostkę. 
Wlej olej do rondla i zeszklij cebulę, aż lekko się zrumieni. Dodaj pomidory. Dodaj miąższ z małego awokado. Wymieszać wszystko razem z 140 g koncentratu pomidorowego. 
Podgrzać mieszaninę, a następnie zmiksować. 
Doprawić przecier pomidorowy solą, pieprzem, cukrem, octem i sosem Worchester i dobrze wymieszać. Wlać ketchup do butelek typu swing-top.