Przepis: Słodko-kwaśne marynowane dynie w stylu babci 
 
 Składniki:
 1 średniej wielkości dynia, np. Hokkaido 
 100 ml esencji octowej 
 1 kg cukru 
 2 ½ litra wody 
 4 goździki 
 ½ łyżeczki soli 
 ½ łyżeczki cynamonu
 
 Obierz dynię, usuń pestki i pokrój miąższ w kostkę wielkości kęsa.
 Zagotuj wodę z pozostałymi składnikami, a następnie dodaj pokrojoną w kostkę dynię i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, aż będzie ugotowana.
 Ważne: kostki muszą być przykryte wodą.
 Gotowe kostki dyni z odpowiednią ilością płynu przełożyć do słoików i szczelnie zamknąć. Kostki dyni należy również całkowicie przykryć płynem i pozostawić do zaparzenia na około 2 tygodnie.
 Wskazówka: Aby uzyskać szczególnie dobry smak, do słoików można dodać plasterek cytryny i laskę cynamonu. 
 Dodatkowa wskazówka: Okres przydatności do spożycia
 
 Wspaniała pamiątka, którą pokocha każdy fan dyni: marynowane dynie ze słoików wlewam do odpowiednio udekorowanych butelek, aby podarować je w prezencie. Ponieważ korki nie są hermetyczne, należy je spożyć w ciągu 1-2 tygodni.