To takie proste:
Układanie składników
1. Wybierz przepis. Aby uzyskać najlepszy efekt, ważne jest, aby składniki były jak najbardziej kolorowe. Najlepiej nadaje się do tego brązowy cukier, różne rodzaje czekolady, kakao, suszone owoce, orzechy, kolorowe posypki, cukierki itp.
2. Następnie potrzebny będzie odpowiedni słoik lub podłużny szklany pojemnik na suche składniki (np. szklane butelki VBS "Milk" lub słoiki VBS "Mini"). Pojemnik należy wcześniej dobrze umyć i wysuszyć. Należy również zwrócić uwagę na instrukcje dotyczące ilości - słoiki powinny być wypełnione po brzegi, w przeciwnym razie poszczególne warstwy będą się przesuwać. Jeśli słoik jest zbyt duży, można nieco szczodrzej posypać go posypkami, wiórkami lub czekoladą. Pomoże to zachować proporcje podane w przepisie.
3. Teraz ważne jest, aby składniki były ułożone dekoracyjnie . Upewnij się, że kolory składników ułożonych bezpośrednio obok siebie są różne, aby uzyskać lepszy efekt wizualny. Jeśli masz duże ilości składników w jednym kolorze (np. mąki), możesz je ponownie podzielić i rozłożyć między kolorowymi warstwami innych składników. Jeśli w przepisie znajdują się niewielkie ilości soli, sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia, można je wymieszać z mąką.
Lekkie i miękkie składniki w przepisie, takie jak mąka lub kakao w proszku, powinny być rozprowadzane na dole warstw, jeśli to możliwe, podczas gdy ciężkie i twarde składniki lepiej nadają się do górnych warstw. Każda warstwa powinna być maksymalnie dociśnięta (na przykład za pomocą łyżki do latte macchiato lub tłuczka moździerza).
4. Ścianki słoików należy co jakiś czas przecierać ściereczką. Nawet jeśli mąka i kakao w proszku zostaną wsypane za pomocą lejka, pozostałości przykleją się do ścianek słoików i będą nieestetycznie widoczne w kolejnych warstwach.